menu
Word Lid
Interpellatie: Kaderrichtlijn - Water - Riolering - Jabbeke
AFDELING Jabbeke
Jabbeke9 september 2022




Aan de Voorzitter van de gemeenteraad Mevr. Annemieke Dhaese
Aan de bevoegde schepen Milieu Mevr. Claudia Coudeville
Aan de bevoegde schepen Openbare Werken Dhr. Chris Bourgois
Aan het college van Burgemeester en Schepenen
Aan de waarnemend Algemeen Directeur Mevr. Goele Brouckaert



Betreft: gemeenteraadszitting 03 oktober 2022

Interpellatie: Kaderrichtlijn - Water - Riolering - Jabbeke

Geachte, Voorzitter

Het doel van de kaderrichtlijn Water, aangenomen in 2000, is om de watervoorraden en de waterkwaliteit in Europa veilig te stellen en de gevolgen van overstromingen en perioden van droogte af te zwakken. De kaderrichtlijn Water verplicht de lidstaten duurzaam met water om te springen.

Hiervoor moeten ze beheersplannen opstellen per stroomgebied. Uiterlijk in 2027 moet al het water in Europa schoon en gezond zijn.

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) werkte daarom een reductiedoelstelling uit, waarbij elke gemeente een vermindering van fosfor en stikstof in het water moet garanderen. Het verder uitbouwen van de saneringsinfrastructuur (waaronder de aanleg van riolering) en optimalisatie van RWZI’s (rioolwaterzuiveringsinstallaties) dragen bij tot het reductiedoel voor het aandeel van de huishoudens.

Voor woningen die te veraf of te verspreid gelegen zijn om voorzien te worden van openbare riolering, kan een zuivering van het afvalwater uitgevoerd worden door het plaatsen van een IBA (individuele behandeling afvalwater).

Lokale besturen dienen per kwartaal hun riooldata te actualiseren maar daar ik op basis van de oplading van het eerste kwartaal 2022 in de rioolinventaris moet vaststellen dat de gemeente Jabbeke nog nooit gegevens heeft aangeleverd had ik hieromtrent dan ook graag een antwoord op volgende vragen.

Vragen:

  • Welke is de reden dat de gemeente Jabbeke nog nooit de data van de rioolinventaris heeft geactualiseerd?
    Hoeveel huishoudens in onze gemeente lozen vandaag nog in open water zonder sanering, en zijn dus nog niet aangesloten op de riolering met verder zuivering op een waterzuiveringsinstallatie, op een IBA enzovoort?
  • Hoeveel projecten in onze gemeente zijn er lopende/gepland waarbij de huishoudens aangesloten worden op riolering en waterzuivering, IBA, ...? Graag wat toelichting.
  • Voor hoeveel huishoudens in onze gemeente zijn er al studies lopend?
  • Voor hoeveel huishoudens in onze gemeente zijn er geen plannen om ze tegen 2027 aan te sluiten op een waterzuiveringsinstallatie of een IBA?
  • Tegen eind 2022 moet onze gemeente het rioolstelsel in kaart hebben gebracht en moet er een inspectieplan klaarliggen tot 2027. Graag een stand van zaken.
Met vriendelijke groet,


Reinhart Madoc

Gemeenteraadslid

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF