menu
Word Lid
Interpellatie Meerjarenplan - Open ruimte

Tussenkomst begroting meerjarenplan


Voorzitter


Halfweg oktober kregen de Vlaamse steden en gemeenten via het Agentschap Binnenlands Bestuur de tabellen door die zij in hun meerjarenbegroting mochten inschrijven. Ook de extra steun voor open ruimte werd in die tabellen meegedeeld.

Het Vlaams regeerakkoord stelt dat er een financieringslijn komt om de inspanningen van de gemeenten ten gevolge van het beheer van de open ruimte te valoriseren en om de open ruimte te vrijwaren.

Ik ben alvast van mening dat de gemeenten die bijkomende middelen effectief moeten gebruiken om inspanningen en acties te ondernemen om de open ruimte te versterken en om bij te dragen tot de realisatie van de doelstellingen in de strategische visie met betrekking tot de open ruimte, de blauwgroene netwerken en de vermindering van het dagelijks bijkomend ruimtebeslag.

Hierbij zijn de dotaties uw hopelijk wel gekend met name een groeinorm van 3,5 procent van het Gemeentefonds, een nieuwe dotatie gebaseerd op de responsabiliseringsbijdrage – Vlaanderen neemt de helft van de kosten voor zich – en een dotatie gebaseerd op het aantal hectaren open ruimte.

Dat principe – het aantal hectaren open ruimte – is om voor 6 procent van het Gemeentefonds de middelen te verdelen.

Hoe meer open ruimte, hoe meer een gemeente ontvangt uit dit deel van het Gemeentefonds.

Deze bedragen worden onder geen enkel beding geoormerkt. Die zijn dus volledig vrij besteedbaar. Ze kunnen dus worden ingezet voor het geheel van taken en opdrachten van lokale besturen. Daar worden geen voorwaarden aan gekoppeld en over de besteding daarvan en werd aan de gemeenten bericht dat er geen specifieke verantwoording moet worden afgelegd.

Graag antwoord had ik antwoord op volgende vragen:

  • Welke is de beleidsvisie met betrekking tot het open ruimte beleid van dit bestuur?
  • Over hoeveel hectaren open ruimte beschikt de gemeente Jabbeke?
  • Welke is het bedrag die zal worden ontvangen uit dit deel van het gemeentefonds?
  • Kan de bevoegde schepen financiën mij mededelen waar dit eventueel zal worden besteed daar deze dotaties niet zijn geoormerkt?



Reinhart Madoc

Gemeenteraadslid

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF