menu
Word Lid
Interpellatie: Terugkeercentrum Jabbeke
AFDELING Jabbeke
Jabbeke18 Februari 2022




Aan de Voorzitter van de gemeenteraad Mevr. Annemieke Dhaese
Aan de Algemeen Directeur Dhr. Gabriel Acke
Aan het College van Burgemeester en Schepenen



Betreft: Interpellatie - gemeenteraadszitting ’07 maart 2022
Terugkeercentrum -Jabbeke


Geachte, Voorzitter
Geachte, Burgemeester


Op basis van de toegestuurde informatie van het lokaal bestuur van Jabbeke en de berichtgevingen in de media, dat het terugkeercentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers De Refuge in Brugge verhuist naar een terrein nabij de E40-afslag richting Oostende in Jabbeke. Daar ligt, naast de kantoren van de federale wegpolitie langs de E40, een ruim terrein aan de grote antenne ter hoogte van de afslag richting Oostende en Veurne. Het complex zou, net als De Refuge, toebehoren aan de Regie der Gebouwen. Onder meer de Regie der Wegen heeft er kantoren. Die kantoren zouden worden verbouwd en er zou ook een nieuwbouwgedeelte komen.

Daar Federaal parlementslid en inwoner van Jabbeke Hendrik Bogaert (CD&V) zich in de zomer van 2021 reeds uitliet over een mogelijk centrum in Jabbeke voor de regionale televisiezender WTV-Focus: "Men heeft mij daarover gecontacteerd. Eerst ging het over een gesloten opvangcentrum. Nu is het iets anders. Een meer open centrum. Wat ik ook al vermoedde. We hebben daar absoluut geen vertrouwen in dat men dat op een goede manier kan organiseren voor Jabbeke."

Hierbij volgende vragen.

Vragen:

  • Kan de burgemeester ons bevestigen of de staatssecretaris en partijgenoot Dhr. Sammy Mahdi CD&V de staalharde garanties heeft gegeven dat het effectief om een gesloten centrum zal gaan in Jabbeke?
  • In De Refuge is er plaats voor ongeveer 120 migranten.
    Hoeveel plaatsen worden voorzien in het geplande centrum in Jabbeke?
  • In De Refuge gaat het om uitgeprocedeerde asielzoekers.
    Zullen er in het geplande centrum in Jabbeke uitsluitend uitgeprocedeerde asielzoekers worden gehuisvest?
  • Over de timing van de verhuis bestaat nog onduidelijkheid. Volgens de Brugse burgemeester Dhr. Dirk De Fauw (CD&V) moet Jabbeke al binnen drie jaar migranten opvangen. U als burgemeester houdt het op 2026.
    Kan de burgemeester bevestigen wanneer het geplande centrum in Jabbeke effectief moet openen?
  • Bij incidenten binnen in het centrum De Refuge moet de politie steeds massaal aanrukken.
    Welke procedure zal er gevolgd worden bij incidenten in het geplande centrum in Jabbeke? Heeft de staatssecretaris zich vooraf geïnformeerd of politiezone Kouter hiertoe voldoende bemand is?
  • Burgemeester trachtte naar eigen zeggen nog enkele compensaties uit de brand te slepen voor Jabbeke.

    Ik citeer:

    De Jabbeekse handelaars mogen instaan voor de catering in het gesloten terugkeercentrum. Verder hebben we de belofte gekregen dat we de vroegere site van de civiele bescherming zo snel mogelijk kunnen aankopen. Op die plek wachten we al lang op een akkoord om een ambachtelijke zone te kunnen realiseren


    Kan de burgemeester deze compensaties van de catering en aankoop van de vroegere site civiele bescherming bevestigen? Zo ja, werd deze compensatie op papier gezet?
Met vriendelijke groet,


Reinhart Madoc

Gemeenteraadslid

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF