menu
Word Lid
Mondelinge vraag: Meerjarenplan - Armoede


Meerjarenplan armoede


Voorzitter,


Er is veel meer armoede dan vele mensen denken.

Eén ervan is de bekende armoede zoals uit de cijfers in het meerjarenplan blijkt, maar er is ook de verdoken armoede die niet in deze cijfers is opgenomen. Veel mensen zien Jabbeke als een rijke gemeente, maar er is duidelijk ook armoede en zeker verdoken armoede.

Dat heb ik zelf ondervonden toen ik in het kader van de verkiezingen van deur tot deur ging. Achter sommige gevels verwacht je geen bewoners meer, maar stel je tot ontsteltenis vast dat er wel degelijk mensen wonen.

Ik stelde uit gesprekken vast dat veel mensen die het moeilijk hebben de stap naar diensten die kunnen helpen, niet kunnen of durven zetten.

Armoedebestrijding is veel meer dan het OCMW. Niet iedereen vindt zijn weg naar het OCMW. En niet iedereen wil er de weg naar vinden omdat er heel wat stigma mee gepaard gaat.

De fusie tussen OCMW en gemeentebesturen is dan ook een uitgelezen kans om daarmee aan de slag te gaan.

Waarom geen neutrale loketten installeren waar je zowel voor een rijbewijs als voor informatie over een leefloon terecht kunt?

Het volstaat niet om ergens een buurtcentrum te hebben en te verwachten dat kwetsbare mensen vanzelf zullen komen.

Gemeentebesturen moeten proactief werken en zelf naar de mensen toegaan.

Hierbij heb ik dan ook volgende vraag naar dit bestuur toe.

Welke concrete projecten zal dit bestuur in de toekomst inzetten om deze groep die in de verdoken armoede leeft aan te pakken?





Reinhart Madoc

Gemeenteraadslid

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF