menu
Word Lid
Opvolgingsvraag: Stand van zaken - elektrische laadpalen - openbaar domein - Jabbeke
AFDELING Jabbeke
Jabbeke 29 oktober 2023




Aan het College van Burgemeester en Schepenen
Aan de Algemeen Directeur Mevr. Goele Brouckaert

Betreft:  

Opvolgingsvraag: Stand van zaken - elektrische laadpalen - openbaar domein - Jabbeke

Geachte,

Uit uw antwoord op mijn eerdere vragen blijkt dat het gemeentebestuur zich verder wil inzetten om gefaciliteerd laadpalen op het openbare ruimte te laten installeren. Maar naast het faciliteren van de laadinfrastructuur is de prijs van elektrische energie ook van belang om vanuit economisch perspectief- elektrisch rijden aantrekkelijker te maken. Ook zal het gemeentebestuur het vast met ons eens zijn dat het niet ondenkbaar is dat de tarieven in de toekomst wederom de pan zullen uitschieten.

Vragen:

  • Heeft het gemeentebestuur een zicht op hoeveel inwoners er in onze gemeente inmiddels met een elektrische auto rijden?
  • Hoeveel laadpalen voor algemeen gebruik zijn inmiddels actief in onze gemeente en is dit in lijn met het vooropgestelde doel?
  • Via welke energieleverancier(s) wordt elektriciteit geleverd voor de algemene laadpalen i.v.m. keuzevrijheid consument nu en in de toekomst?
  • Is de keuze voor energieleverancier(s) tot stand gekomen via participatie van inwoners, omdat de consument de rekening betaalt? Hoe is het gemeentebestuur tot deze keuze gekomen?
  • Heeft het gemeentebestuur oplossingen (geen algemene laadpaal) voor elektrisch laden aan huis als men in een etagewoning woont, of andere situaties waar men niet altijd een auto bij de deur kwijt kan? Zo nee, heeft het gemeentebestuur over oplossingen nagedacht wordt over deze situaties?
  • Begrijpt het gemeentebestuur dat de komende jaren wijken hier en daar vol komen te liggen met snoeren naar parkeerplaatsen omdat men graag de energiekosten wil drukken?
  • Begrijpt het gemeentebestuur dat dit voor onveilige situaties kan zorgen, denk ook aan invaliden en mensen slecht ter been? Hoe gaan we met dit scenario om?
  • Begrijpt het gemeentebestuur dat onmogelijk iedereen de voordelen van zonnepanelen en aan huis laden heeft, dat dit niet inclusief is, zelfs sommigen in de toekomst op afstand kunnen zetten richting de arbeidsmarkt, zolang elektrisch rijden, naast vele andere stijgende kosten, voor een grote groep inwoners onbetaalbaar is? Hoe gaat het gemeentebestuur voor deze groep inwoners elektrisch rijden aantrekkelijk en betaalbaar houden als thuisladen niet kan?



Met vriendelijke groet,

Reinhart Madoc
Gemeenteraadslid


ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF