menu
Word Lid
Schriftelijke vraag: Coronacrisis – Gemeente Jabbeke
AFDELING Jabbeke
Jabbeke19 maart 2020




Aan de Burgemeester Dhr. Daniel Vanhessche
Aan het college van burgemeester en schepenen Jabbeke
Aan de algemeen directeur Dhr. Gabriel Acke



Betreft: Coronacrisis – Gemeente Jabbeke


Geachte, Burgemeester

De bijzonder moeilijke omstandigheden waarin lokale middenstand en horeca moeten proberen te overleven en de weerslag die de corona-dreiging ongetwijfeld zal hebben op het sport- en verenigingsleven heb ik een aantal suggesties en vragen die ik graag zou beantwoord zien.

Horeca, kleinhandel en kmo:

Er werden een aantal maatregelen genomen vanuit de hogere overheid die zelfstandigen die getroffen worden door de corona-crisis, moeten helpen. Dat zal echter niet volstaan om zware financiële gevolgen en zelfs falingen uit te sluiten.

  • Neemt het gemeentebestuur extra maatregelen voor onze horeca, kleinhandel en kmo die getroffen wordt door de gevolgen van het coronavirus? Zo ja, welke zijn dit concreet? Welk budget wordt hiervoor vrijgemaakt? Zo niet, waarom niet?
  • Sinds 17 maart 12 uur 's middags zijn alle niet essentiële winkels gesloten. Voedingszaken zijn essentiële winkels. Nachtwinkels zijn, volgens ons, geen deel van de essentiële voedingsketen, toch kunnen zij openblijven tot 22 uur. Dikwijls verkopen nachtwinkels niet veel, maar wel duur. Bovendien hebben in het verleden al heel wat gemeenten maatregelen genomen om alcoholgebruik in en om nachtwinkels aan banden te leggen. Het is niet wenselijk om in de huidige omstandigheden nachtwinkels open te houden. Gelet op het uitgevaardigde samenscholingsverbod, moet de burgemeester het initiatief nemen tot het sluiten ervan.
  • Het Vlaams Belang stelt voor dat het gemeentebestuur Jabbeke alle lokale taksen die van toepassing zijn op handelaars en horeca overziet en nagaat welke daarvan (tijdelijk) kunnen opgeschort worden of voor een aantal maanden, zelfs het gehele jaar, kunnen worden kwijtgescholden.

Onze ouderen:

  • Neemt het gemeentebestuur initiatieven om onze kwetsbare ouderen te ondersteunen? Zo ja, welke?
  • Sociaal contact is zeer belangrijk voor het welzijn van iedereen, maar vooral voor onze ouderen. In een aantal rusthuizen worden extra computers ter beschikking gesteld zodat de bewoners er (eventueel mits hulp) kunnen blijven communiceren met familie, vrienden en kennissen. Werd een gelijkaardig initiatief reeds besproken in onze gemeente?

Verenigingen en sportclubs:

  • Maakt het gemeentebestuur budget vrij om verenigingen die geplande activiteiten afgelast zien als gevolg van de coronacrisis, te ondersteunen?

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat voor verplichte annulaties van gemeente-infrastructuur geen kosten worden aangerekend en dat de huur wordt terugbetaald voor de periode dat vb. de sporthal niet kan worden gebruikt.

Hygiëne:

  • Het is geen probleem dat gezinnen zich willen beschermen met een kleine voorraad handgels en zelfs enkele mondmaskers. Daaraan is echter veel nood in ziekenhuizen, woonzorgcentra en verzorgingsinstellingen. De burgemeester moet het inleveren van voorraden mondmaskers en ontsmettende wasgels actief aanmoedigen. Werd er al een initiatief in die zin genomen? Zo ja, welk?
  • Welke bijkomende maatregelen namen burgemeester en gemeentebestuur intussen ter bescherming van het personeel en de patiënten van verzorgingsinstellingen in onze gemeente?

Veiligheid:

  • Als gevolg van de corona-dreiging is de politie belast met extra toezichtstaken. Hoe gaat onze lokale politie daar mee om? Betekent dit een extra belasting voor het korps? Dienen er als gevolg van deze nieuwe taken, al dan niet samen met afwezigheid door ziekte van collega's, door politiepersoneel extra uren te worden gewerkt?

Communicatie:

In crisissituaties is communicatie bijzonder belangrijk. Niet iedereen is digitaal te bereiken.

  • Op welke manieren communiceert het gemeentebestuur met de inwoners van onze gemeente over de corona-dreiging?
  • Welke aandacht wordt besteed aan het bereiken van inwoners die niet (goed) vertrouwd zijn met digitale communicatiemiddelen?



Met vriendelijke groet,


Reinhart Madoc

Gemeenteraadslid

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF