menu
Word Lid
Schriftelijke vraag: Sociale huisvesting - Klachten over vocht- en schimmelproblematiek - Jabbeke
AFDELING Jabbeke
Jabbeke 23 maart 2024




Aan de bevoegde schepen voor Sociale Zaken Dhr. Paul Storme
Aan het College van Burgemeester en Schepenen
Aan de Algemeen Directeur Mevr. Goele Brouckaert

Betreft:  

Schriftelijke vraag: Sociale huisvesting - Klachten over vocht- en schimmelproblematiek - Jabbeke

Geachte,

De VRT-programma’s ‘Zorgen voor mama’ en eerder ook ‘Arm Vlaanderen, 10 jaar later’ toonden de voorbije weken dat er nog steeds te veel gezinnen in ongezonde woningen leven. De gezinnen in het programma ‘Zorgen voor mama’ leven in een sociale woning met vocht- en schimmelproblemen. Deze gezinnen met kinderen hebben veel meer kans op gezondheidsproblemen. Een goede sociale woning is nochtans zeer belangrijk aspect binnen de levenskwaliteit van elke dag en is de beste bescherming tegen armoede.

Wanneer een woonmaatschappij stil blijft zitten bestaan er twee mogelijkheden voor sociale huurders. Zij kunnen een algemene klacht indienen op basis van de principes vermeld in het bestuursdecreet of kunnen een klacht indienen bij de gemeente in het kader van de woningkwaliteitsbewaking.

In het tweede geval kan de sociale huurder, net als iedere burger in Vlaanderen, een onderzoek bij de gemeente aanvragen. Het is natuurlijk ook in die procedure beter dat hij eerst de verhuurder contacteert - het is altijd te verkiezen om eerst te overleggen - om via die weg een oplossing te vragen, maar hij is daar niet toe verplicht. Elke huurder, sociaal of niet sociaal, kan dus een dergelijk onderzoek bij de gemeente aanvragen.

Vragen:

  • Hoeveel klachten werden tijdens deze legislatuur hierover geregistreerd bij de gemeente tijdens deze legislatuur?
  • Hoeveel onderzoeken werden in die jaren effectief uitgevoerd door de gemeente? Welke gevolgen werden gegeven aan de uitgevoerde onderzoeken in die jaren (graag een overzicht van het gegeven gevolg en in hoeveel dossiers dit van toepassing was)? Welke gevolgen werden gegeven aan de onderzoeken? Graag de cijfers opgesplitst per jaar tijdens deze legislatuur.
  • Hoeveel van die klachten gingen over schimmel- en/of vochtproblematiek in sociale woningen?

Graag cijfers tijdens deze legislatuur opgesplitst per jaar. Hoeveel onderzoeken werden hierover aangevraagd bij de gemeente in die jaren? Hoeveel onderzoeken werden in die jaren effectief uitgevoerd door de gemeente? Welke gevolgen werden gegeven aan de uitgevoerde onderzoeken in die jaren (graag een overzicht van het gegeven gevolg en in hoeveel dossiers dit van toepassing was)? Welke gevolgen werden gegeven aan de onderzoeken? Graag cijfers opgesplitst per jaar tijdens deze legislatuur?



Met vriendelijke groet,

Reinhart Madoc
Gemeenteraadslid


ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF