menu
Word Lid
Schriftelijke vraag: Veilige fietspaden - verlichting - openbaar domein - Jabbeke
AFDELING Jabbeke
Jabbeke 28 oktober 2023




Aan het College van Burgemeester en Schepenen
Aan de Algemeen Directeur Mevr. Goele Brouckaert

Betreft:  

Schriftelijke vraag: Veilige fietspaden - verlichting - openbaar domein - Jabbeke

Geachte,

Dagelijks bewegen vele van onze inwoners zich met de fiets van en naar werk, school of sport. De fiets is een belangrijk vervoermiddel en een gezonde manier om je te verplaatsen in de buitenlucht zonder dat je veel van de openbare ruimte inneemt. Echter moeten we vaststellen dat het niet altijd even veilig is om te fietsen in onze gemeente daar sommige fietspaden zelfs geheel onverlicht en verlaten zijn en in het donker onveilig aanvoelen.

De Vlaams belang fractie vindt het dan ook belangrijk dat iedere inwoner zich zo veilig mogelijk met de fiets door onze gemeente kan bewegen, zowel overdag als ‘s nachts.

Vragen:

  • Hoeveel meldingen zijn er bij de gemeente gekend over het beheer en onderhoud van fietsvoorzieningen. Graag een overzicht opgesplitst per jaar tijdens deze legislatuur.
  • Hoeveel meldingen komen er in zijn totaliteit binnen over de verlichting van fietspaden? Wat wordt hiermee gedaan? Binnen welk tijdsbestek krijgt de melder hier reactie op?
  • Is het controleren van voldoende verlichting van fietspaden een standaard onderdeel van alle projecten die betrekking hebben op de fiets en in het bijzonder de projecten die bijdragen aan het investeren in de kwaliteit van bestaande fietspaden’? Zo nee, waarom niet?
  • Wordt er ook aandacht besteed aan de verlichting van fietspaden buiten de bebouwde kom?
  • Heeft de gemeente een (uitvoerings)plan verkeersverlichting en/of beoordeelt ze structureel de verlichting van fietspaden in de gehele gemeente? Wordt hierin ook gekeken naar innovaties zoals sensoren in de lichtmasten en groene lichten die minder hinderlijk zijn voor dieren? Zo nee, waarom niet?
  • Is de gemeentebestuur en in het bijzonder de bevoegde schepen Mobiliteit bereid een structurele check te ontwikkelen/plan op te stellen, met als doel ervoor te zorgen dat we in onze gemeente een volledig netwerk van verlichte fietspaden hebben, en dus niet afhankelijk zijn van bijvoorbeeld ad hoc plaatsingen van lichtmasten na meldingen van inwoners?



Met vriendelijke groet,

Reinhart Madoc
Gemeenteraadslid


ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF