menu
Word Lid
Schriftelijke vraag: Verkeersveiligheid - Jabbeke
AFDELING Jabbeke
Jabbeke 24 maart 2024




Aan de bevoegde schepen voor Verkeersveiligheid Dhr.Geert Depre
Aan het College van Burgemeester en Schepenen
Aan de Algemeen Directeur Mevr. Goele Brouckaert

Betreft:  

Schriftelijke vraag: Verkeersveiligheid - Jabbeke

Geachte,

Ieder jaar veroorzaakt de dode hoek ernstige en dodelijke ongevallen in Vlaanderen, waarbij actieve weggebruikers de voornaamste slachtoffers zijn. Zowel auto's als vrachtwagens hebben een dode hoek, maar bij vrachtwagens is het gezichtsveld uiteraard het sterkst beperkt vanwege hun grotere omvang, de hogere positie van de bestuurdersstoel en de langere carrosserie.

Het Charter Werftransport biedt lokale overheden een manier om de verkeersveiligheid te verbeteren. Door afspraken te maken met bouwbedrijven kunnen maatregelen genomen worden, zoals het vermijden van werfverkeer tijdens schooluren, communicatie over werftransport, beperkingen op het gebruik van tractoren, voorkeur geven aan hoofdwegen, zorgen voor schone werfroutes en het verplicht afdekken van lading die stof kan veroorzaken. Al 111 gemeenten hebben dit charter afgesloten.

Bij nazicht van de lijst deelnemende steden en gemeenten stel ik vast dat de gemeente Jabbeke zich tot op heden niet heeft ingetekend in het Charter Werftransport, waarbij je dan als gemeente een duidelijk signaal kan geven dat je inzet:

  • Op een veilige en leefbare gemeente.
  • Eenvoudig in dialoog gaan met aannemers en scholen.
  • Het werfverkeer in schoolomgevingen constructief aanpakken.

Daar een verkeersveilige gemeente voor de Vlaams Belang Fractie voorrang verdient had ik graag antwoord op volgende vragen:

Vragen:

  • Welke is de reden dat het gemeentebestuur alsnog niet is toegetreden tot het Charter Werftransport?
  • Overweegt de bevoegde schepen voor verkeersveiligheid Geert Depre toe te treden tot dit Charter? Zo ja, zal dit nog worden verwezenlijkt tijdens deze legislatuur?



Met vriendelijke groet,

Reinhart Madoc
Gemeenteraadslid


ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF