menu
Word Lid
Schriftelijke vraag: Wonen in eigen streek (WIES) - Jabbeke
AFDELING Jabbeke
Jabbeke 03 december 2023




Aan de bevoegde schepen voor Financiën en Ruimtelijke Ordening Mevr. Claudia Coudeville
Aan het College van Burgemeester en Schepenen
Aan de Algemeen Directeur Mevr. Goele Brouckaert

Betreft:  

Schriftelijke vraag: Wonen in eigen streek (WIES) - Jabbeke

Geachte,

Op 21 juni 2023 heeft het Vlaams Parlement het decreet over wonen in eigen streek (WIES) aangenomen en ondertussen werd ook het uitvoeringsbesluit principieel goedgekeurd door de Vlaamse Regering en voorgelegd aan adviesorganen en de Raad van State.

Kort samengevat komt het erop neer dat via dit nieuwe systeem voor bepaalde gronden en een specifiek percentage ervan overdrachtsvoorwaarden ingevoerd worden zodat deze voorbehouden worden voor personen die tijdens een periode van tien jaar voorafgaand aan de datum van de overdracht minstens vijf jaar onafgebroken gewoond hebben in de (aangrenzende) gemeente en aan bepaalde inkomensvoorwaarden voldoen. Enkel gemeenten die deel uitmaken van een lijst in bijlage van het uitvoeringsbesluit en weergeeft waar op basis van de mediaanprijzen van woningen in het Vlaams Gewest, wonen het duurst is, kunnen instappen in het WIES-systeem.

Jabbeke maakt deel uit van deze lijst, maar al dan niet instappen in het systeem is de keuze van de gemeente zelf.

Dit heeft immers ook een financiële impact op de gemeente in kwestie. De WIES-gemeente is verplicht een financiële tussenkomst te verlenen in de waarde van de grondaandelen die de WIES-koper in eigendom verwerft ten belope van minstens 50% van de schattingsprijs.

Vragen:

  • Ziet de bevoegde schepen in deze nieuwe decretale regeling een geschikt instrument om ook in onze gemeente de woningcrisis het hoofd te bieden?
  • Worden of werden er al voorbereidingen getroffen om het gemeentelijk reglement op te stellen dat nodig is om in te stappen in dit systeem? Zo ja, graag toelichting.



Met vriendelijke groet,

Reinhart Madoc
Gemeenteraadslid


ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF