menu
Word Lid
Schriftelijke vraag: Zwerfvuil – Handhaving - Jabbeke
AFDELING Jabbeke
Jabbeke 20 oktober 2023




Aan de bevoegde Schepen Milieu en Financiën Mevr. Claudia Coudeville
Aan het College van Burgemeester en Schepenen
Aan de Algemeen Directeur Mevr. Goele Brouckaert

Betreft:  

Schriftelijke vraag: Zwerfvuil – Handhaving - Jabbeke

Geachte,

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) stelt sinds augustus 2021 een dertigtal anonieme handhavers ter beschikking voor de bestrijding van zwerfvuil in steden en gemeenten.

Die handhavers controleren op het weggooien van sigarettenpeuken, drank- en eetverpakkingen enz. Ze gaan ook met de stad of de gemeente in gesprek om te horen waar ze moeten optreden, welke de zwerfvuilhotspots zijn.

Daarbij stellen zij een verslag op, dat ze overmaken aan de gemeentelijke sanctionerende ambtenaren van het lokaal bestuur. Zelf innen ze nooit boetes of schrijven ze ter plaatse GAS- boetes uit. De lokale besturen kunnen dit zelf doen.

Vragen:

  • Heeft de bevoegde schepen weet van de inzet van de handhavers? Zo ja, werden door deze anonieme handhavers vaststellingen en daaruit volgend boetes of sancties uitgeschreven te Jabbeke? Graag een overzicht.
  • Kan de bevoegde schepen een overzicht geven hoeveel vaststellingen door de gemeentelijke sanctionerend ambtenaren werden gedaan dit jaar. Graag een overzicht van de daaruit volgende sancties of boetes die werden geïnd?
  • Welke fracties leiden het meest tot een sanctie?
  • Welke acties zal de bevoegde schepen eventueel bijkomend ondernemen om de handhaving van zwerfvuil en sluikstort te versterken in onze gemeente?



Met vriendelijke groet,

Reinhart Madoc
Gemeenteraadslid


ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF